
استاندارد چيست ؟
استاندارد در لغت به معنی نظم، قاعده، قانون و مفاهيمی از اين قبيل است. اما معنی آن در ارتباط با مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتی ايران كه مسئوليت قانونی تهيه و تدوين استانداردهای ملی را عهده دار میباشد عبارت است از :
“تعيين و تدوين ويژگيهای لازم در توليد يک فرآورده و انجام يك خدمت”
علامت استاندارد، ضامن کیفیت کالا یا خدمات ارائه شده است. استاندارد به مجموعهای از مطالعات گفته میشود که در آینده مورداستفاده قرار میگیرند و به نوعی بین محصول خریداری شده و هزینه پرداختی، تعادل برقرار میکند. البته لازم به ذکر است که ملاکهای اخذ استاندارد ، ثابت نیستند و هر زمانی نیازمند استانداردهای متناسب با خود است. کالاها و خدمات مرغوب در چهارچوب اصول استاندارد عرضه میشوند. امروزه، تقریباً همه کشورها دارای استاندارد ملی هستند؛ در این کشورها، سازمان استاندارد ملی بر کیفیت محصول نظارت میکند که ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.

فوايد استاندارد كردن :
استاندارد كردن دارای فوايد متعددی برای توليد كننده است و مصرف كننده میباشد، اهم فوايدی كه در نتيجه رعايت استاندارد نصيب توليد كننده میگردد عبارتند از:
- كاهش تنوع
- افزايش سطح توليد
- صرفه جويی در مصرف مواد ، انرژی و نيروی انسانی
- تقليل ضايعات
- بهبود كيفيت فرآورده
- تسهيل در امور انبارداری و حمل و نقل
گسترش بازرگانی داخلی و خارجی
فوايدی كه نصيب مصرف كننده میشود:
- مرغوبيت فرآورده و اطمينان خاطر از دوام ايمنی و كارایی آن
- سهولت در سفارش و استفاده از فرآورده
- پرداخت هزينه كمتر
- دسترسي آسان به قطعات و وسائل قابل تعويض در صورت نياز
نشان استاندارد برای شرکت هایی الزامی است که محصولات تولیدی آن ها بر سلامت جامعه تاثیر گذار هستند. برای مثال می توان به شرکت های تولید دارو، مواد غذایی، نوشیدنی ها، تولید کننده های تجهیزات پزشکی و امثالهم اشاره کرد. اخذ استاندارد ایران برای برخی از شرکت ها الزامی نیست امّا دریافت آن نشان می دهد که تعهدی حرفه ای و اصولی بین این شرکت و سازمان نشان استاندارد تعریف شده است که در راستای جلب نظر و رضایت مشتریان و جامعه است.
بعضی استانداردها مثل ISO یا IEC در اکثر کشورهای دنیا پذیرفته شده هستند.

انواع استاندارد داخلی:
استاندارد اجباری و استاندارد تشویقی
امروزه در ایران، دریافت نشان استاندارد ملی برای بیشتر کالاهای صنعتی و تولیدی اجباری است. محصولاتی مانند مواد غذایی و بهداشتی مشمول قانون استاندارد اجباری هستند. یعنی تولیدکننده قبل از تولید محصول می بایست اقدام به اخذ نشان استاندارد کند و محصول موردنظر را مطابق با استاندارد ملی تولید کند. تولید بعضی از محصولات نیازمند دریافت استاندارد ملی نیست اما چنانچه تولیدکننده، اصول مذکور را رعایت کند؛ میتواند نشان استاندارد تشویقی را روی محصولات خود درج کند
الف: استاندارد اجباری:
طبق قانون مؤسسه میتواند با تصويب شورای عالی استاندارد، اجرای استاندارد كالاها و آئين كاری را كه از نظر ايمنی و يا حفظ سلامت عمومی ضروری باشد اجباری نمايد. در اينصورت اعمال هرگونه نظارت مستمر در اجرای صحيح استاندارد از وظايف مؤسسه است. اين نظارتها شامل نمونه برداری، آزمايش، ارشاد و راهنمايی فنی واحدهای توليدی و واردكنندگان و بالاخره توقيف كالاهای خارج از استاندارد و تعقيب توليد كنندگان متخلف از طريق مراجع قانونی است.
بعضی از محصولات باید حتما برای توزیع در بازار علامت استاندارد را داشته باشند و بدون این علامت نمی توانند هیچ گونه فروشی داشته باشند. به عنوان مثال مواد غذایی و همچنین مواد بهداشتی از جمله این محصولات هستند.اگر شما کارخانه، کارگاه یا هر تولیدی دیگری دارید و یکی از این محصولات را تولید می کنید، باید برای فروش محصولات خود اخذ استاندارد را در برنامه های کاری خود قرار دهید، زیرا بدون این تائیدیه در حقیقت فعالیت شما جنبه قانونی نخواهد داشت، در این حالت می گوییم که شما به استاندارد اجباری نیاز دارید.
ب:استاندارد تشويقی(غير اجباری)
در موارديكه توليدكنندگان خود به اهميت و فوايد اجرای استاندارد پی میبرند و آنرا ضابطه اصلی توليد كالای خود قرار میدهند، مؤسسه با اعمال نظارت بر چنين واحدهايی و كنترل مستمر كيفيت فرآورده آنان اجازه میدهد از علامت استاندارد ايران بر روی محصولات خود استفاده نمايند، در اين حالت مؤسسه بەمنظور تشويق اين قبيل توليدكنندگان هر گونه حمايت و اقدامات لازم را در مورد آنان بعمل می آورد.
در بعضی از موارد شاهد این هستیم که تولید و فروش یک محصول خاص به استاندارد اجباری نیازی ندارد، یعنی شما بدون این علامت هم می توانید محصولات خود را به فروش برسانید و مانع قانونی بر سر راه شما وجود ندارد. در این حالت می توانید برای اخذ استاندارد تشویقی اقدام کنید و آن را به دست آورید. حال این سوال پیش می آید که اگر در این حالت اجباری برای دریافت استاندارد وجود ندارد، چرا باید این کار را انجام داد؟ توجه داشته باشید که در بسیاری از موارد با همین علامت استاندارد به سادگی می توانید کیفیت محصول و کالای خود را به مشتری ثابت کنید. یعنی دیگر نیازی به راه های مختلف برای اثبات کیفیت کالا ندارید و به همین موضوع اکتفا می کنید که کالای شما توانسته علامت استاندارد داشته باشد، یعنی کیفیت قابل قبولی داشته است، به همین سادگی! به همین دلیل باید بگوییم که دریافت این علامت و تائیدیه می تواند بر روی میزان فروش شما تاثیر مثبتی داشته باشد و در نتیجه سود مالی بیشتری هم از کسب و کار خود داشته باشید. از این رو به شما توصیه می کنیم که این موضوع را جدی بگیرید و به آن توجهی خاص داشته باشید.
آیا محصول من استاندارد اجباری دارد؟
برای پاسخ به این سوال باید استانداردهای ملی مربوط به محصولتان را پیدا کنید و در مستندات مربوطه مشخص میشود که کدام موارد اجباری هستند.
مدارک مورد نیاز:
مجوز تولید
علامت تجاری
کارشناس کنترل کیفیت
ایران کد
واحد کنترل کیفی (یا قرارداد با یک آزمایشگاه معتبر)
شرايط صدور پروانه استاندارد در ایران چگونه است؟
دارا بودن پروانه معتبر
ثبت علامت تجارتی شركتی
مناسب بودن روش توليد
دارا بودن مدیر كنترل كيفيت تمام وقت با مدرك تحصيلی مرتبط و گذراندن دوره آموزشی لازم
دارا بودن آزمايشگاه مجهز با وسايل مورد نیاز آن
برقراری سيستم كنترل كيفيت در واحد توليدی، محصول هنگام توليد
انجام تست های لازم طبق استاندارد مربوط بطور روزانه در آزمايشگاه واحد توليدی به منظور انطباق دائمی كيفيت فرآورده توليدی با مشخصات استاندارد و ارسال نتايج آزمايش هاي انجام شده به اداره استاندارد در پايان هر ماه جهت ارزيابی
تداوم انطباق كيفيت فرآورده توليدی با استاندارد مربوط و حداقل يك مورد قبولی
دارا بودن شناسه ملی، شناسه اقتصادی، کد پستی و ایران کد محصول
مجازات بیتوجهی به علامت استاندارد چیست ؟
برای پاسخ به این سوال از مادهی چهل در فصل چهارم قانون تقویت و توسعه ی نظام استاندارد استفاده میکنیم. تولیدکنندگان و ارائهدهندگان محصولات و خدماتی که فاقد پروانه کاربرد علامت استاندارد یا تاییدیهی آن هستند، اگر کالا یا خدمات آنها مشمول استاندارد اجباری باشد به حبس تعزیری درجه شش (از ۶ ماه تا دو سال) یا مجازات نقدی درجه ۳ (از ۳۶ تا ۵۵ میلیون تومان) یا هر دو مجازات محکوم میشوند. نشان استاندارد برای محصولاتی با ویژگیها و مشخصات تعیین شده اعطا میشود و افزودن ویژگیها یا مشخصات جدید نیازمند درخواست جدید از اداره استاندارد است، لذا تولیدکنندگانی که مشخصات و ویژگیهای محصولات خود را بصورت غیرمجاز تغییر دهند به حبس تعزیری درجه ۵ (از دو تا چنج سال) یا جریمه نقدی درجه ۳ (از ۳۶ تا ۵۵ میلیون تومان) یا هر دو مجازات محکوم خواهند شد. بعضی تولیدکنندگان بدون اخذ استاندارد از بسته بندیهای مربوط به سایر محصولات یا نشان استانداردی که برای آنها صادر شده استفاده میکنند و مجازات آنها، جریمهی نقدی درجه دو از ۵۵ تا ۱۰۰ میلیون تومان یا حبس تعزیری درجه ۵ (از دو تا پنج سال) و یا هر دو مجازات است. برای تبلیغات در رسانههای عمومی باید مستندات مربوط به نشان استاندارد ارائه شود، با این حال اگر در تبلیغات بصورت خلاف واقع وانمود شود که محصولات دارای نشان استاندارد هستند، محکومیت به حبس تعزیری درجه هفت (از ۹۱ روز تا ۶ ماه) یا جزای نقدی درجه ۳ (۳۶ میلیون تا ۵۵ میلیون تومان) در نظر گرفته شده است. توزیع، فروش یا انبار کردن محصولات غیراستاندارد جرم است و جریمهی آن حبس تعزیری درجه ۷ یا جزای نقدی درجه ۵ یا هر دوی آن ها خواهد بود. البته علاوه بر موارد بالا، مسئولیت پاسخگویی و جبران خساراتهای احتمالی (مثل آسیب دیدن سلامتی مصرفکننده) بهعهدهی اشخاص خاطی خواهد بود. مواد بالا، متن اصلی قانون نیستند و بازنویسی شدهاند، به همین علت برای استنادات یا تصمیمگیریهای قانونی قابل استفاده نخواهند بود.
چه زمانی برای اخذ علامت استاندارد اقدام کنید؟
بسیاری از تولیدکنندگان پس از صرف هزینه و زمان زیاد متوجه میشوند که محصول یا فرآیند طراحی شده برای دریافت علامت استاندارد مناسب نیست، چون رعایت ضوابط آن به ملاحظاتی در محیط کارخانه، مواد اولیه، طرح محصول و روش ساخت آن نیاز خواهد داشت. پس قبل از هر اقدامی، باید ضوابط استاندارد محصولاتتان را بررسی و متناسب با آنها برای طراحی محصول و فرآیند و طرحریزی واحد صنعتی اقدام کنید؛ به عبارتی بررسی ضوابط استاندارد جزو اولین مراحل راهاندازی یک واحد تولیدی است.
چرا هلدینگ ملاصدرا
چهل سال سابقه
نزدیک به نیم قرن تجربه در زمینه ثبت شرکت

سرعت بالا در انجام خدمات
انجام امور ثبت برند و شرکت شما در کمترین زمان ممکن



رتبه یک در زمینه های ثبتی
بهترین در میان بیش از پنجاه شرکت ثبت برند

کارشناسان مجرب
بیش از ده ها کارشناس مجرب و حرفه ای در زمینه ثبت برند
برخی از مشتریان ملاصدرا









مشاوره رایگان

متقاضی عزیز، شما می توانید جهت درخواست مشاوره رایگان، با وارد نمودن شماره تلفن خود در فرم زیر و یا از طریق دیگر راه های ارتباطی اعلام شده در صفحه تماس با ما، با کارشناسان هلدینگ بین المللی ملاصدرا تماس حاصل فرمایید.